Projektstart

Så här gick det till när Blendafiber startades på allvar. Innehållet på denna sida är ursprungligen publicerat på www.blendafiber.se mellan den 4 mars och 8 april 2010.

Blendafiber Ekonomisk förening bjuder in till medlemsmöte

5 mars 2010

När: Torsdagen den 18 mars klockan 19:00
Var: Odensjö skola
Varför: Nu går vi in i nästa fas med byggandet av byanätet Blendafiber. Interimstyrelsen har slutfört sitt uppdrag att undersöka om förutsättningar och intresse finns.

Nu väntar nya utmaningar. Att bygga ett byanät kan inte genomföras av en interimstyrelse som inte röstats fram på ett medlemsmöte. Därför måste vi välja en ny styrelse med förutsättningar att klara det arbete som återstår.

Vi har även en hel del att berätta om arbetet så här långt och hur vi tror att det bäst bör fortskrida. Kanske har du synpunkter och frågor utöver detta?

Vi räknar även med att presentera den slutliga kalkylen på mötet och kunna fastställa hur stor insatsen faktiskt blir. Vi är ju nu hela 74 medlemmar som ska dela på kostnaderna och senare även få återbetalning när bidragen betalas ut.

För att du ska vara röstberättigad är det viktigt att du betalar in medlemsavgiften på 300 kronor i god tid innan mötet. Betalning gör du enklast på Bankgiro: 481-1261. Glöm inte att ange ditt namn så vi vet vem som betalat.

Det är viktigt att så många medlemmar som möjligt verkligen kommer på mötet. Har du bara möjlighet att komma en kortare stund är du ändå varmt välkommen vid 19:00 så klarar vi av formalian direkt så fort vi kan.

Har du inte möjlighet att komma men har synpunkter eller förslag du vill ta upp kan du skicka eller lämna dessa skriftligen till någon av oss i interimstyrelsen. Se lista nedan.

För dig som vill veta mer fortsätter vi med övriga frågor och ytterligare information efter att mötets formella delar klarats av. Så kom och gör din röst hörd, ställ frågor om det du undrar över eller bara för att informera dig om vad som händer.

Välkommen! Och ta gärna med en egen fikakorg!

Hämta inbjudan för utskrift (PDF-fil på 776 kbyte)

En relevant fråga

Uppdaterat 12 mars 2010

Många som har bredband via Telias ADSL idag betalar en hel del per månad för bredband och fast telefoni. Just nu går det att komma lite billigare undan genom att teckna sig för och få bredband, telefoni och bredbands-tv till paketpris.

Baksidan är dock att man måste binda sig i 24 eller 36 månader. En intressant fråga som dykt upp är därför om man kan ta med sig Telias paket och tjänster i det kommande fibernätet?

Svaret är dock nej, inte i dagsläget.

Blendafibers byanät byggs för att vara helt operatörsoberoende och vi planerar även att lägga in en egen knutpunkt för att behålla möjligheten att kunna byta ansluten operatör även i framtiden. Men i dagsläget är det bara Wexnet som erbjuder sig att ansluta oss, och Telia är inte en av de operatörer som kan väljas i Wexnets nät även om det vore tekniskt möjligt.

Så rådet är att avstå från att binda några abonnemang för bredband, telefoni och tv tills byanätet är klart.

– Jag har ju Wexnet inne i Växjö och vi hade tidigare Telia ADSL men gick över till Wexnet, berättar Jörgen Petersson. Inga problem alls. Telia förde över ADSL till Fiber utan krångel. Problemet är att Telia endast har 10 Mbit, men om man är bunden till Telia så går det enkelt att flytta det dit, förklarar Jörgen.

Vi vet dock inte om detta även kommer att fungera i Blendafibers byanät, så rådet kvarstår: Bind inga abonnemang idag, vare sig för bredband, tv eller telefoni, om du inte måste.

Dags för medlemsmöte!

17 mars 2010

Det här är en del av det vi kommer att ta upp:

Här kan du se var fibern ska dras.

 • Val av styrelse och övriga funktionärer
  • Presentation av medlemsinsatsen
  • Inbetalningsdatum
  • Lånelöfte från Sparbanken Eken
  • Genomgång av projektkartan
  • Samförläggning med EON
  • Beräknad tidplan
  • * Bidrag

Var: Odensjö skola
När: Torsdagen den 18 mars klockan 19:00

Ta gärna med fikakorg, och du, har du inte lämnat in markavtalet ännu är mötet ett utmärkt tillfälle!

Förbättrat lånelöfte!

19 mars 2010

Nu har vi svart på vitt. Sparbanken Eken har lovat höja lånelöftet från 25 000 till 30 000 kronor per andel. Därmed är det fritt fram att låna förmånligt till hela insatsen.

Sparbanken Eken ställer upp med avgiftsfria lån till låg ränta.

Rapport från medlemsmötet

19 mars 2010

Se mötesprotokollet här

Ett 40-tal medlemmar samlades i Odensjö skola för medlemsmöte den 18 mars 2010. På mötet valdes en ny styrelse istället för den interimstyrelse vi tidigare haft. Vilka personer som valdes till vilka poster ser du i mötesprotokollet ovan.

På mötet fastställdes även insatsens storlek till 30 000 kronor och att betalning av insatsen ska göras före den 18 april. Betalning kan ske till bankgiro 481-1261. Glöm inte uppge namn och fastighetsbeteckning!

Här hittar du hela presentationen så som den visades på mötet.

Första insatserna betalda

26 mars 2010

Nu är de fyra första insatserna inbetalda på Blendafibers bankgiro. Vem blir nummer fem? Insatsens storlek är 30 000 kronor och betalning ska göras före den 18 april. Betala till bankgiro 481-1261 och kom ihåg att uppge namn och fastighetsbeteckning.

Kvitto på betalad insats?

1 april 2010

För att kunna samförlägga med EON behöver vi få in insatsen på 30 000 kronor före den 18 april. Du kan naturligtvis betala nu på direkten och vi bokför självfallet vem som betalat när och hur mycket. Men du får ingen inbetalningsblankett att betala eller ett kvitto på att du betalt. Än i alla fall.

Vi vet nämligen inte ännu vilket som är förmånligast – att kalla det för medlemsinsats, att fakturera det som en kostnad eller att se det som ett medlemslån. Våra kunniga ekonomer jobbar för närvarande med detta för att vi ska kunna komma undan så billigt som möjligt och inte behöva skatta för inkomster som kan uppstå vid ett årsskifte.

Du kan dock vara förvissad om att du kommer att få ett kvitto på dina inbetalade pengar i efterhand, utformat på det mest förmånliga sättet för den ekonomiska föreningen och dess medlemmar. Så vänta inte på ett inbetalningskort eller en faktura utan betala så snart som möjligt till bankgiro 481-1261. Glöm inte uppge namn och fastighetsbeteckning så att vi ser vem som betalat.

Projektkartan uppdaterad

8 april 2010

Projektkartan är nu uppdaterad med ytterligare ett skåp för att minska på antalet parallella slangar på förslag av PEAB. Tidigare ändringar har gjorts mellan fastigheterna 27 och 28 på förslag av Magnus Karlsson och vid fastighet nummer 10 på förslag av Reijo Anttonen.

Här kan du se hur fibern kommer att dras:

Blendafiber20100316

Projektkarta 20100324 

Granska gärna kartan och dragningen i ditt närområde. Hittar du några fel eller konstigheter är det bättre att vi ändrar detta nu. Du kan skicka in dina synpunkter och förslag på ändringar via e-post till:

OBS! Kartan är mycket detaljerad och kan därför ta tid att hämta. Om du högerklickar på kartan och väljer att Spara som… kan du spara ett eget ex av kartan i din dator. Här hittar du dock alltid den senaste kartan.

På uppstartsmöte med EON

EONgruppbild
Blendafibers styrelse (minus fotograf) tillsammans med EON:s projektgrupp.

8 april 2010

Det känns nästan lite högtidligt att kunna säga det, men nu är vi faktiskt på gång! Vi har nu påbörjat projektet Blendafibers byanät på riktigt.

Tomslang är beställd och ska finnas framme i nästa vecka då EON sätter igång att gräva. Grävstarten sker vid Störjagård och EON kommer att börja med att gräva utmed den nedre vägen norr och söderut.

Detta innebär förstås att ni som är direkt berörda bör träffas och vara delaktiga i arbetet. Vi i Blendafiber skulle även vilja veta mer exakt var ni vill att anslutningen förläggs mot era fastigheter så att vi kan rita in det på kartan som sedan EON använder för att lägga med vår fiberslang.

EONkabelvindor

EON har redan lagt upp ett lager med kabel som ska grävas ner. 

Fler sidor från Blendafibers byggande av ett byanät:

1 tanke kring ”Projektstart

 1. Pingback: Uppdaterad historik | Byanätet Blendafiber

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.