Med ip-telefoni

Även gamla telefoner kan ringa via ip-telefoni.

3 november 2010

– I fredags beställde jag och igår kom paketet med boxen som behövdes. Den var ganska enkel att koppla in – en kabel till fiberswitchen och en kabel till telefonjacket, berättar Petter Hammarbäck som nu testar att installera ip-telefoni.

Men det tar ytterligare några dagar innan telefonnumret flyttas över, så det blev till att sätta upp ett nytt telefonjack så länge. Om någon ringer mig nu kommer det samtalet in via Telias teleledningar till en telefon som är ansluten till det gamla jacket.

– Jag kan dock ringa ut via ip-telefoni med telefoner anslutna till det nya jacket, och det låter utmärkt, tillägger Petter. På fredag klockan 14:00 porteras numret och därefter kan jag klippa sladdarna för gott med Telia.

Det innebär förstås att jag måste in och koppla om sladdarna i telejacket igen. Och jag måste fortfarande betala mitt gamla obundna telefonabonnemang i tre månader till.

Den nya boxen kostade 400 kronor, men på fakturan står det 600 när moms och frakt kommit till. Men det blir nog billigare ändå i längden. Månadsavgiften är bara 30 kronor och samtalen blir också billigare.

– Min största farhåga med ip-telefoni var att det skulle låta sämre, eka och ha fördröjningar. Efter att ha testat kan jag dock konstatera att det låter lika bra som innan, om inte bättre. Så här långt i alla fall.

Och om åskan slår ner i närheten och påverkar teleledningarna berörs inte ip-telefonin. Men det är klart, åskstötar via elnätet når ju fortfarande fram och med ip-telefonin tillkommer ytterligare en elektronikbox som kan vara känslig för åska och andra störningar i elnätet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.