Absolut förbjudet att överlåta bredbandsnät

lanstbrevbildLänsstyrelsen har skickat ut ett brev till alla fiberföreningar där man informerar om nya regler för överlåtelse av bredbandsnät. Det är nämligen vanligt att den huvudoperatör som byanätet är anslutet till (i Blendafibers fall är det Wexnet), erbjuder sig att ta över nätet för att föreningen ska slippa ansvara för drift och underhåll.

Men nu meddelar alltså Länsstyrelsen att bredbandsnät som finansierats med medel från Landsbygdsprogrammet inte får överlåtas inom fem år från det att Länsstyrelsen beslutat om stöd.

Från den 14 mars 2014 är det dessutom absolut förbjudet att, före eller inom fem år från Länsstyrelsens beslut om stöd, teckna avtal med någon part om framtida överlåtelse eller genomföra upphandling som innebär överens­kommelse med motsvarande innebörd.

Överträdelse medför återbetalningsplikt.

För Blendafibers del innebär detta att vi är förhindrade att överlåta vårt byanät på någon annan part i ytterligare tre år. Det innebär också att vi är tvungna att behålla föreningen så som den är och själva ta ansvar för allt som sker inom vårt byanät.

Här är Länsstyrelsens brev Regler om överlåtelse av bredbandsnät

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.